MENÜ

Gyógynövénygyűjtés, olajos magvak sajtolása

 

Gyógynövény üzemágunk a Mezőföld kiváló talajviszonyaira, gyűjthető gyógynövényeire és a térségben termelt olajos magvak feldolgozására épül. A Daruszentmiklóson kialakított telephelyünkön történik az általunk termelt olajtök magjának a hidegen sajtolása, a mák, a dióbél és más olajos magvaknak a préselése. Az olajtök magját a megfelelő nedvességtartalom elérése érdekében szárítottuk és a csigás növényolajprés segítségével nyerjük ki belőle az aranyló olajat. A gyógynövény begyűjtés területén az általunk kialakított gyógynövénykertben termesztett virágok a megfelelő időszakokban leszedésre kerültek, majd természetes úton kiszárítottuk őket. Elsősorban felvásárlásra gyűjtünk és préselünk, de egyéni igényeket is ki tudunk elégíteni!

 

Hidegen sajtolt olajak

 

Követelmények, amiket betartunk
A gyógynövények gyűjtése, termesztése, és kezelése külön szakértelmet kíván. A gyógynövényeknek nem minden része  tartalmaz azonos minőségű és azonos mennyiségű hatóanyagokat; ezért kell egye­seknek a virágát, a levelét, a gyökerét vagy a termését, mások­nak pedig esetleg két-háromféle részét is gyűjteni, de mindent külön-külön.

A gyógynövénygyűjtés a kellő hozzáértésen kívül még nagyon gondos és lelkiismeretes munkát is igényel. A gyűj­tőknek jól kell ismerniük a gyógynövényeket,  tudniuk kell, hogy melyiknek melyik részét mikor és hogyan kell gyűjteni, megszárítani és kezelni. Gyűjtésük során minden igyekezetük­kel  arra kell törekedniük, hogy abból jó minőségű, tetszetős külsejű, teljes hatóanyag-tartalmú, gyógyításra alkalmas áru­kat (drogokat) állítsanak elő.

Szigorúan követendő szabály: nem szabad a virágokhoz leve­leknek vagy a levelekhez virágoknak keveredni; a szárastól gyűjthető részek ne legyenek gyökerestől kiszedettek, a gyö­kereken sem hagyhatók meg a föld feletti részek - szárak, levelek — maradványai.

Gyűjtés

A legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érhetjük el, de ügyelni kell arra, hogy a növényeket a megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük és szárítsuk.

> Gyökereket kora tavasszal vagy ősszel,

> Leveleket virágzás előtt és alatt,

> Termést a teljes érés idején,

> Virágokat a virágzás kezdetekor gyűjtsük.

 • Csak egészséges, tiszta, féregmentes növényeket gyűjtsünk. A gyűjtést lehetőleg napsütéses időben, a növény száraz állapotában (eső és harmat felszáradása után) végezzük.
 • Használjunk vesszőkosarat, papírdobozt, zacskót vagy hálót, de nem szabad műanyagot használni, mert a növény befülled és a szárítás közben megfeketedik.
 • Ne gyűjtsünk műtrágyázott szántóföldön, legelőn, szennyezett vizek partján, nagy forgalmú autópályák vagy utak, ipartelepek, illetve vasúti töltések környékén.

A virágokat általában  kinyillottan kell gyűjteni — de pl. a japánakác virágait még bimbósan, félig nyílott állapotban pedig a martilapu virágzatait. Kelyhestől gyűjtendők például a kankalin virágai — de az ökörfarkkóró és a fehér árvacsalán virá­gainak csakis a csészéből kicsípett  pártáit szabad gyűjteni. Kocsányostól gyűjthető a bodza virágzata — de már az akác virágait a fürtökről le kell fosztani. Minél rövidebb kocsányrésszel gyűjtendők a kamilla, a százszorszép, a lóhere virágzatai. A galagonya virágait kivételesen a cserje lombleveleivel  együtt kell gyűjteni.

A virágos, leveles hajtásokat — szakmai nyelven „füveket" — általában akkor kell gyűjteni, amikor virágaik üdén nyílnak. Még a virágok teljes kinyílása előtt kell gyűjteni azonban a fészkesvirágzatú füveket — aranyvessző, aggófű, fehér üröm, sédkenderfű  s tb. — , mert azok a száradás  alatt még tovább fejlődnek. Például a teljesen kinyílt virágzásbán  gyűjtött  arany -vesszőfű virágai a szárítás  alatt teljesen elvirítanak, helyükön végül már csak a fehér szőrbóbitás termések tömegét találjuk

A leveleket akkor kell gyűjteni, amikor már fejlettek, „éret­tek", s addig gyűjthetők, amíg el nem vénhedtek, épek, egész­ségesek. Nem gyűjthetők a gombás betegségektől és rovaroktól feltűnően megtámadottak. A leveleket az ágakról vagy a szárakról egyenként kell leszed­ni, a hosszú nyelű levélfajtákat — acsalapu, martilapu, sza­móca, ibolya, tüdőfű  stb. — pedig rövid, legfeljebb 2—3 cm-es nyélrésszel kell lecsipegetni.

Gyűjtésnél a szárakat ott kell letörni vagy levágni, ahol még vékonyabbak és levelesek. Különösen vonatkozik ez a szabály a hosszú, kórós szárú gyógynövényekre — üröm, gyöngyajak, somkóró  s tb. —, amelyek szárainak csak a felső legfeljebb 40— 50 cm-es részét szabad gyűjteni. A félcserjéknek — kakukkfű, csarabfű, sarlós gamandor  s t b. — csakis az az évi, lágy szárú hajtásait kell gyűjteni, az alsóbb, elfásodott, levéltelen szár­részek nélkül.

Azokat a kisebb  termetű „füveket", amelyeknek egész föld feletti részei gyűjthetők, a gyökérrészektől gondosan meg kell tisztítani. A gyökerek és a gyökértörzsek általában ősztől tavaszig gyűjt­hetők. Csak ebben az időszakban — október-április —  gyűjtött fehérmályvagyökér és gyermekláncfűgyökér ad használható drogot. A kiásott gyökerekről a talajszennyeződést vízzel le kell mosni, el kell  távolítani róluk a szárak vagy a levelek maradvá­nyait, valamint az elvénhedt, korhadt részeket. (Ellentétes hiedelmekkel szemben közöljük, hogy a frissen kiásott gyöke­reket  bátran meg lehet mosni, azok még akkor élnek, nem old ki belőlük hatóanyagot a víz.)

Szárítás

 • A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg. Aprítsuk fel, tiszta kendőn vagy papíron terítsük szét, árnyékban, szellős, meleg helyen szárítsuk. (Például padláson)
 • A gyökerek, nedvdús termések, kérgek teljes kiszárításához, még feldarabolt állapotban is mesterséges hőre van szükség. A hőmérséklet ilyenkor sem lehet 35 °C-nál magasabb.

Tárolás

 • Csak teljesen száraz növényeket tegyünk el télire.
 • Tároláshoz zöld üvegeket, kartondobozokat, textilzsákokat használhatunk.
 • Védjük a nedvességtől, a fénytől és fémekkel való érintkezéstől.

 

Gyógynövényes mintafalu ...... Termesztés (.pps bemutató)

Jegyzet
(a bemutatóhoz)
A gyógynövény-termesztés ("antikvár" szakkönyv pdf)

 

A gyógynövények hatóanyagai (>> Wikipédia)

Gyógynövények raktározása, tárolása
(raktározás oldalunk)
Gyógynövény enciklopédia
Mire használták a gyógyító növényeket régen
(fűben, fában, orvosság)
Gyógynövények Tananyag1

 

 

Forrás: wikipedia a szabad lexikon

 

A Gyógyító növények, legjobb forrás, a legjobb! Ennek a könyvnek az első kiadása 1977-ben jelent meg. Azóta már több mint tízszer kiadták újra. Sem a gyógynövények, sem a velük kapcsolatos szakirodalom, lényeges kérdésekben megállapításokban nem változott az elmúlt évtizedekben. Ma  is ki merjük jelenteni erről a könyvről, hogy aktuális, sőt fontosabb mint valaha. Érdemes beszerezni (Antikvárium) annak aki komolyan foglalkozik az ősi ismeretek hasznosításával.

 

 


Ajánlott oldalak: Zöld Élet ,


 

 


 

Hírek

 • Alkalmazások

  gyogynoveny2.jpg
  ..   

 • Gyógynövény

  Ősi kultúrákban elsősorban gyógynövényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, melyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. A rómaiak termesztettek először, de az egyiptomi Ebers-papirusz i. e. 3500 körül, több mint 800 különböző gyógymódot ír le.

 • Szociális
  A szociális munka az alkalmazott társadalomtudományok közé sorolt professzionális segítő tevékenység, mely elősegíti a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását. Segíti a nagyobb társadalmi jólét és jól-lét elérését, melyhez igyekszik kedvezőbb társadalmi feltételeket teremteni.
 • Szövetkezés
  A szövetkezet az alapszabályban meghatározott összegű részjegytőkével alapított, a nyitott tagság és a változó tőke elvei szerint működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amelynek célja a tagjai gazdasági, valamint más társadalmi (kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi) szükségletei kielégítésének elősegítése.
Asztali nézet