MENÜ

 

 

Borsikafű, pereszlén, hurkafű,
csombord. Saiureja hortensis L. (19. ábra).

Az ajakosvirágúak (Lahiatae) családjába tartozó, a Földközitenger mellékéről származó, nálunk nagyban, de sok helyen házi kertekben is termesztett illatos, egyéves növény.
Szára 30—50 cm magas, elágazó, tövén elfásodó. Levelei szálas lándzsásak, 1—2 cm hosszúak, épszélűek. Virágai kicsinyek, egyoldalú füzérben állnak, pártáik fehérek vagy rózsásak; egész nyáron át nyünak.
A növény virágos, leveles hajtásait kell learatni az alsó, elfásodott szárak nélkül. Az áru jelentős részét pedig a szárakról lemorzsolt virágokból és levelekből kell előállítani.

A frissen learatott anyagból 6—8 kg szükséges 1 kg száraz,
lemorzsolt áru előállítására. A száras árut gyógynövényként, a lemorzsoltat pedig fűszerként használják.
A drog (Saturejae herba) 0,5—2% illóolajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserűanyagot stb. tartalmaz. Teáját alacsony vérnyomás, bélhurut, felfúvódás és köhögés ellen isszák.
Ipari és háztartási fűszer. Illóolaját a konzerv- és a likőripar használja. Termesztése. Középkötött, tápdús, kertszerűen előkészített talajba kell a magját március végén vagy április elején 40 cm sortávolságban és 1,5 cm mélyen elvetni, majd 15—20 cm távolságra egyelni. A növény föld feletti részét a legalsó elágazás alatt levágva kell betakarítani. Rendszerint második termést is ad. 3—3,5 mm-es lyukbőségű rostán a szárakról a virágokat és a leveleket le kell morzsolni. A morzsolásnál átkerülő szártörektől az anyagot ismételt rostálással meg kell tisztítani. Kát. holdanként 4—5 q morzsolt anyag nyerhető.

 

 

Hírek

 • Alkalmazások

  gyogynoveny2.jpg
  ..   

 • Gyógynövény

  Ősi kultúrákban elsősorban gyógynövényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, melyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. A rómaiak termesztettek először, de az egyiptomi Ebers-papirusz i. e. 3500 körül, több mint 800 különböző gyógymódot ír le.

 • Szociális
  A szociális munka az alkalmazott társadalomtudományok közé sorolt professzionális segítő tevékenység, mely elősegíti a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását. Segíti a nagyobb társadalmi jólét és jól-lét elérését, melyhez igyekszik kedvezőbb társadalmi feltételeket teremteni.
 • Szövetkezés
  A szövetkezet az alapszabályban meghatározott összegű részjegytőkével alapított, a nyitott tagság és a változó tőke elvei szerint működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amelynek célja a tagjai gazdasági, valamint más társadalmi (kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi) szükségletei kielégítésének elősegítése.
Asztali nézet